ismeretterjesztő

Fokozottan védett területek látogatása

Aki követi a hírlevelet értesült, hogy egy ideje igyekszem tisztázni miképp szabad védett területekre belépni. Mivel puszta kereséssel nem igazán találtam kézzelfogható információt, felvettem a kesztyűt.
Először abban bíztam, hogy a Kormányablakon talált információ naprakész lesz.

“Amennyiben az ügyfél fokozottan védett területre kíván belépni – a jelzett turistautak és tanösvények kivételével -, a területileg illetékes megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalához (kivétel: Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala) kérelmet szükséges benyújtania.”

Ezen túl végigolvasva az oldalt az ügymenet korántsem tűnt kidolgozottnak, illetve bevallom törvényeket, rendeleteket sem szerettem volna olvasni, értelmezni. Röviden közérthető választ szerettem volna.

Az ügymenet leírása következik, de ígérem kiemelem a lényeget is.

A levelezés folyamata

Mivel akkoriban épp a közigazgatásilag Pilisvörösvárhoz tartozó védett terület érdekelt, így a helyi Kormányablakkal vettem fel a kapcsolatot (a közigazgatásilag releváns hivatalt és címeiket megtalálni külön küldetés, de az egy másik bejegyzés tárgya lenne).
Nagyságrendileg egy héttel később informáltak, hogy a linkelt tájékoztató nem aktuális és átirányítottak a a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Bányafelülegyeleti Főosztályához.

Új emailemben, hivatkozva az előzményekre és a bejegyzés elején említett oldalra, a következőt kérdeztem:

1.) A jelzett turistaút kifejezés itt mit takar pontosan? MTSZ által felfestett útvonalakat vagy a térképen előforduló bármilyen, jelzésre kerül túrautat?
2.) Hogyan épül fel az engedélykérés folyamata?

A válasz

Két hét után kaptam, egy eléggé hivatalszagú, de azért kérdéseimet is megválaszoló ügyiratot, melyet mellékelek is. A kiemelt részek a két kérdést járják körül.

Kattintásra nagyobbak lesznek.

válasz

válasz

Az értelmezésemben a válasz egyértelműsíti, hogy

a védett területeken az MTSZ által felfestett túrautakon szabadon túrázhatunk, amennyiben azonban szeretnénk letérni, engedély szükséges, aminek folyamatát is leírja.

teljes ügyirat teljes ügyirat teljes ügyirat teljes ügyirat

Tetszett a bejegyzés? Támogass!

Hírdetés
Alapértelmezett

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s