túrabeszámoló

Pilistől a Budai-hegységig, kilátás a Sóder-hegyről, a Kis-Szénásról és az Iváni-hegyről

Szívemben örök versenyben áll a sűrű, sejtelmes bükkös és a mészköves, ligetes-füves fenyves. Jobbára változó ki áll az élen, általában az, ahol épp járok.

Folytatván a Pilis-Budai-hegység határvidékének bejárását, most az utóbbi táj kapott egy újabb esélyt a bizonyításra.

A rövidke, olykor azonban meredek túra kevésbé forgalmas, ámde csodálatosan tűleveles, sziklás és kilátós (sic) terepet ível át.

Túrabeszámoló

Szöveges leírás

A kiindulópont Piliscsaba vasútállomás. Dél felé a kék négyzeten haladva igyekszünk a kék felé. Amint utóbbi délnyugatnak fordul rövidesen váltunk a kék kálvária jelzésre, hogy megmásszuk a 14 stációt. Innen már igazán közel található a domboldalban lapuló Gomba-szikla. Az ácsolt megfigyelőponttól érdemes leereszkedni és körbejárni, a másik oldalról más arcát mutatja ugyanis, ki szívet, ki az égnek néző patát vél benne felfedezni.
Néhány lélegzetvételnyi időre terül a Szent Ferenc tisztás szép esőbeállóval. Végéig követve a jelzést eljutunk az Ördögoltár-szikláig, mely korábban látott testvéréhez hasonlóan szintén dolomitképződmény. Környéken a fenyőfák sokszor meghajolva, esetleg egynél több vezérággal nőnek, tovább fokozva a meseszerű hatást.

Ugyan a jelzett túraút itt megszűnik, érdemes északnak, majd nyugatnak tartani a Sóder-hegy felé. Tökéletes fenyves, az összes ujjamat megnyaltam.

úton a Sóder-hegy felé


U alakban leereszkedve a 368 méter magas csúcsról lassan becsatlakozunk a régi lőtér területére. A kerítésen ácsolt, valamelyest rozoga építmény segíti át a túrázót. A dimbes-dombos ligetes területen, itt-ott néhány épületrom, gumiabroncs, a térkép szerinti egykori helikopter fel- és leszállóhelyeken pedig gaz üti fel a fejét. A kilátás északnyugat felé viszont pazar, érdemes megfordulni.
Folytatva a túrát délkelet felé védett területre lépünk be.

A heti hírlevélből kiderül, hogy megpróbálom kideríteni miképp értelmezendő pontosan a kormányablak leírása a védett területek látogatásáról.

Áthaladva a bükkökkel tűzdelt szurdokon az első alkalommal balra, keletnek fordulunk, hogy felmászhassunk a dolomittól fehérlő sapkájú Kis-Szénásra.
Tiszta a környéken elszórt csúcsokról a kilátás páratlan. Nyugatra néhány lépésre a Disznófő található, északnyugatra kivehető a Gerecse vonulata, míg északi irányban akár a Pilis-tetőig is elláthatunk.
Keletre két következő célunk, az említett Iváni-hegy és az Ördögtorony is beazonosítható.

Kis-Szénásról

Délkeletre még a Nagy-Szénás terpeszkedik. Az élénk széllökések ellenére sokáig bámészkodtunk itt, lebilincselő látványban volt részünk.

A Csabai-árok után újabb hurokkal délkeleti irányt tartva másztuk meg az Iváni-hegyet.

Kis-Szénásról

Miután kinézegettük magunkat az északra vezető meredek, gyökerekkel tarkított lejtőn töretlenül apróztunk a régóta kiszúrható Ördögtorony felé. Én bevallom nem látom benne az ördögöt, inkább vízből kiugró krokodilt vagy egy másik szögből a lecsapott orrú, az égnek üvöltő Godzillát.

Godzilla

Visszatérve az északi irányba haladó ösvényre hamarosan kiérünk a fokozottan védett területről és úgy 500 méter erejéig rálépünk a pirosra. Kitérőnk célja a Fehér-hegy, innen nyugatnak fordulva megnézhetjük magunknak az előbb bejárt vonulatokat és még fenyőfák is vannak.
Célunkat, a pilisvörösvári vasútállomást, ettől a ponttól már nehéz eltéveszteni, a piros kereszt, sárga, majd sárga négyzet biztosan odairányít minket.

Letöltés → térkép, GPS-track, itiner

→ táv: 14.56 km
→ szintemelkedés: 498 m
→ lejtés: 529 m
Az útvonal megtekinthető, .gpx fájlként letölthető a turistautakról (link).

térkép

szintprofil

Piliscsaba vasútállomás (kék négyzet, kék, majd kék kálvária jelzés) → Gomba-szikla (kék kálvária jelzés) → Szent Ferenc-tisztás (kék kálvária jelzés) → Ördögoltár-szikla (jelöletlen) → Sóder-hegy (jelöletlen) → régi lőtér (jelöletlen) → Kis-Szénás (jelöletlen) → Iváni-hegy (jelöletlen) → Ördögtorony (jelöletlen, piros, majd jelöletlen) → Fehér-hegy (piros kereszt, sárga, majd sárga négyzet) → Pilisvörösvár vasútállomás

Hírdetés
Alapértelmezett

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s