túrabeszámoló

A Budai-hegység nyugati csücskétől a Zsámbéki-medencéig

Mostanság rákaptam a Piliscsabától induló túrákra, akad itt még bőven fehér folt, amit szeretnék bejárni, vasúti vonalak mentén maradva.

Ezúttal az unalomig ismertnek hitt Budai-hegység egy kevésbé látott arcát mutatom be

egy távban kicsit hosszabb, de szintben nem kiemelkedő túrával.

Túrabeszámoló

Szöveges leírás

Utunkat Piliscsaba vasútállomásról kezdjük a kéken átszelve a várost. A starttól számított negyedik kilométer környéke után térünk le egy jelöletlen útra, délnyugatra az Ezüst-rét felé. A táj a bokros, ligetes, kicsit sztyeppe hatású füves ruháját veszi fel a túrázó tiszteletére, elkerített területeken pedig fásítás zajlik. A jelöletlen út előbb élesen nyugatra, majd délre fordul.

Amint rálépünk a sárgára a túra során először pillantjuk meg délkeletre a Meszes-hegyet és keresztjét, amit azonban ténylegesen most nem érintünk.

Itt térünk rá a sárga, a mész jelenlétére nevében utaló, Fehér-útnak nevezett szakaszára is.
A Zajnát-tető három csúcsának bejárásáért erről egy kicsit letérünk, azonban megéri kaptatni, fent szép panoráma fogad.
A csúcs a maga 341 méterével megtévesztően hangozhat, mivel azonban a Budai-hegység nyugati csücskén állunk, a látvány önmagáért beszél; Pilis, Gerecse, Zsámbéki-medence és a Budai-hegység is képviselteti magát, s lelkesen integet vissza a tátott szájú turistára.
Felérve darabokban, csöndesen rothadó fenyőfák, száradó tölgyek, megtépett fák, bokrok, hajlongó fű és heves szélrohamokban táncolva tovagörgő felhők fogadtak.


Zajnát-tető

Zajnát-tető

Itt található a csúcs nevét adó Aynard várának romja is, amit, ha egy várromokat bejáró túra nem mutat, magamtól nem fedeztem volna fel.

Visszatérve a délkelet felé ereszkedő Fehér-útra érdemes szemmel követni a főbb csapásról le-letérő hol járt, hol járatlanabb ösvényeket, sokszor valamelyest rejtett, de gyönyörű kilátópontokhoz vezetnek.

kilátópont

Ezen a szakaszon találkozunk a három környező település (Budajenő, Nagykovácsi és Perbál) közigazgatási határát jelölő határkővel is, egy fenyő oltalmazó ölelésében.

A sárga jelzésről a Zajnát-tető után nagyjából öt kilométerrel térünk le a délnek forduló sárga keresztre, a Széna-hegy felé. Itt a ligetesedett flóra sűrűsödő erdőbe vált.
Ez idővel a zöld jelbe torkollik és az Anna vadászlakig mi is ezen járunk. Ha megpihennénk, ez egy kiváló alkalom, épített tűzrakóhely és padok fogadják a túrázókat. Itt áll Csergezán Pál természet- és vadászfestő sírja is, a közeli Nagy-Kopaszon álló kilátó névadója.

Innen egy erdei murvaúton és a zöld kereszten sétálunk a Telki-hegy mellett kanyarogva ugyan, de tulajdonképp biztosan dél felé haladva.
Ismét a sárga kereszten járva tőlünk balra, északnak megpillanthatjuk a Kopasz-hegyet, a zöld háromszögön északnak haladva eljutunk a Nagy-Kopaszra is. Amennyiben az eredeti túrát követjük délnek fordulunk és hamarosan elhaladunk a Hidegvölgyi pihenőhely mellett.

Itt lehetőségünk akad rövidíteni is, 22 kilométert és a szintemelkedés döntő többségét ezen a ponton már lejártuk.

Átkelve a főúton ismét erdőben járunk, az utolsó megközelítőleg nyolc kilométer kedves szakaszom, ugyanis kétszer is láttam párosujjú patásokat.
Először nagyjából a néhány száz méterre nyugatra található Budakeszi Arborétum vonalában pillantottam meg felém idővel méltóságteljesen biccentő, amúgy látványosan unatkozó muflonokat. Kapva az alkalmon előkaptam a maradék kajámat s ugyan egymástól távol, de együtt uzsonnáztunk; ők komótosan valami lágyszárú növényeket ettek, én zabom maradékát lapátoltam be.
Néhány tisztással délebbre hirtelen úgy bámult rám egy kis rudlinyi őz, mint reflektorral világító autóra, hogy aztán egy szempillantással később elszaladjanak az ellenkező irányba.

Páty községén áthaladva hamarosan a Főkúti Parkerdőben fenyves facsoportok, bokrok körében találjuk magunkat. Az egykori kőbánya után csodás kilátásban lesz részünk, engem itt ért el a közelgő naplemente és a nap utolsó érdemi fénypászmái.

pátyi naplemente

A fák takarásából kilépve belátjuk a Zsámbéki-medence összességét is. Innen még úgy két kilométer Katalinhegy, Biatorbágy határa. Tovább követve a zöld háromszöget elérjük a célunkat, a vasútállomást ahonnan Kelenföld, Déli pályaudvar irányába élményekkel gazdagabban érhetünk vissza a fővárosba.

Letöltés → térkép, GPS-track, itiner

→ táv: 29.44 km
→ szintemelkedés: 543 m
→ lejtés: 592 m
Az útvonal megtekinthető, .gpx fájlként letölthető a turistautakról (link).

térkép

szintprofil

Piliscsaba vasútállomás (kék, majd jelöletlen) → Ezüst-rét (jelöletlen, majd sárga) → Zajnát-tető (sárga, majd sárga kereszt) → Széna-hegy (sárga kereszt, majd zöld/lila Mária Út) → Anna vadászlak (zöld kereszt, majd sárga kereszt/zöld Mária Út, majd zöld háromszög) → Hidegvölgyi erdészlak (zöld háromszög) → Páty (zöld háromszög) → Főkúti Parkerdő (zöld háromszög) → Biatorbágy, Katalinhegy (zöld háromszög) → Biatorbágy vasútállomás

Hírdetés
Alapértelmezett

A Budai-hegység nyugati csücskétől a Zsámbéki-medencéig” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: Hordj magaddal távcsövet | Bálint túrázik

  2. Visszajelzés: 2020/2021 – évértékelő és tervek | Bálint túrázik

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s