túrabeszámoló

Pilistől a Budai-hegységig, kitérő a Zajnát-hegyek felé

A legutóbbi pilisi túra után visszahívott a természet; egyrészt szerettem volna megosztani a túraútvonal élményét barátnőmmel, másrészt az említett két felfedezendő szakasz közül legalább egyet meglátogatni, méghozzá a Zajnát-hegyek dolomit szikláit és a kopárfásított domboldalait.
Az útvonal eleje megegyezik az eredetivel, majd a Jági-tótól az első számú rövidítési opciót követtük (lásd eredeti bejegyzést), leginkább hosszból csíp le, szintből kevésbé.

Letérni nagyjából 5.6 kilométer után kell a pirosról kelet felé egy jelöletlen ösvényre a Vörös-hegy előtt úgy 400 méterrel. A kitérő hossza egy leheletnyivel hosszabb, mint 2 kilométer, úgy 100 száz méter szinttel, kényelmesen sétálható.
Jági-tótól azonban már végig a pirost kell követni; a Hosszú-árokon, majd a Nagy-Szénáson (nézzétek meg mekkora különbség volt a látványban néhány nap alatt) át értünk be Nagykovácsiba.

A bejegyzés azonban nem a klasszikus túrabeszámoló lesz, nem lesz kész útvonal itinerrel, inkább egy látnivalóra próbálja felhívni a figyelmet.


A Zajnát-hegyekre a ragadozómadarakra hasonlító dolomit sziklaképződmények (Sas- és Sólyom) miatt tértünk le, mégis inkább a flóra, a fenyves nyűgözött le. Különösen bravúros a talajerózió megállítására, talajképzésre és faültetésre kiépített teraszrendszer dombokat befedő hálózata.

Zajnát-hegyek

Zajnát-hegyek

Zajnát-hegyek

A sűrű, nehezedő köd eléggé limitálta látótávolságot, emellett is egyértelművé vált számunkra, ide vissza fogunk még térni.

Hírdetés
Alapértelmezett

Pilistől a Budai-hegységig, kitérő a Zajnát-hegyek felé” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Pilistől a Budai-hegységig, kilátás a Sóder-hegyről, a Kis-Szénásról és az Iváni-hegyről | Bálint túrázik

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s