felszerelés

Savotta Jääkäri M

Az embernek soha sincs elég (jó) hátizsákja.

Talán ez az egyik legigazabb tételmondat a témában. Ahogy telnek a túrázással töltött évek, kilométerek és gyarapodnak az élmények jó néhányat kipróbáltam, szükségletem alapján főként a 20-40 literes kategóriában.
Ez az igazi bökkenő, kipróbáltam néhány évre, de valahogy mégsem nyerte meg egyik sem igazán a tetszésemet.
Hosszú ideje szerettem volna egyet, ami megfelel minden igényemnek, elvárásomnak.

Milyen hátizsákot kerestem?

1.) Nagyságban olyat, ami télen-nyáron 1-3 napra elegendő felszerelést elrejt magában – bivakoláshoz, táborépítéshez, főzéshez elengedhetetleneket (magyarán legalább 30+ liter).
Ehhez egy föltétel a MOLLE rendszer, hiszen a belső űrtartalom véges, ez a megoldás pedig kicsit felülírja a szabályokat.

2.) Tartósság és erre alkalmas anyaghasználat is alapvető, nem szeretek például elvásó vagy épp  azonnal beázó zsákkal kaptatni.
Szeretnék valamit, ami előreláthatólag a következő legalább 5-10 évben kiszolgál (micsoda elvárások).

3.) Kiváló ergonómia szintén fontos, főleg nagyobb súlyt igénylő túrák miatt – váll- és derékpántok, merevítések és párnák stb.

4.) Dizájn és modularitás. Szélesség, magasság (rántott-e már vissza beakadt hátizsákod a dzsindzsásban?) Hol és milyen zsebek vannak és komolyan rábasztam ráfaragtam, ha a hátizsák aljába került valami? kérdés elkerülhetősége. (Megfelelő helyen elhelyezett cipzárok életet és motivációt mentenek.)

5.) Menőség-faktor, avagy legyen a szemem fénye. Lehet valami a legpraktikusabb, legjobb ár-érték arányú, ha nem szívesen veszem fel, nem fogom használni.

Nagyjából a fentiek alapján kerestem hullámzó lelkesedéssel az ultimate hátizsákomat. Akadt, amikor órákat töltöttem egy-eggyel, hogy aztán hetekig a téma felé se nézzek.
Egy olyan terméket kerestem, amit megvásárolva a hátizsák kérdést egyszer és mindenkorra letudhatom. Környezettudatosság, esszencializmus és a pénztárcám jegyében.

Miért döntöttem a Savotta mellett?

Néhány hónapja került látóterembe a Savotta azonos nevű terméke, és szinte már hallottam a pénztárgép szalagját berregve kiszökni a tekercs öleléséből. Persze internet segítségével rengeteg értékelést néztem meg, olvastam el, mielőtt a vásárlás mellett döntöttem volna, hiszen nem olcsó termékről van szó.
A legfontosabb tudnivalókat, specifikációkat összefoglalja a saját termékvideójuk és a honlapjuk is, de hadd reflektáljak magam is.

Röviden: pontosan az elvárásaimat szállítja.

1.) Méretre hivatalosan éppen 30 literes, de szeretem azt a szabadságot, amit ad. Átgondoltan használja a MOLLE rendszert (számtalan kiegészítő kapható hozzá), másrészt kiemelendő a hevederrendszere is; a zsákot lefedő felső rész nem csak egy zsebet tartalmaz, hanem lazítva gyakorlatilag megnövelhető a magassága (+6 litert jelent). Alján és oldalai hasonló megoldást alkalmazva rögzíthető balta, hálózsák, derékalj stb.
Külön piros pont járt a kettő, egymással szembe záródó húzózsinóros zárásért.

2.) Kézhez kapva egyértelműen igaznak tűnik, amit a gyártó vall; ez a táska egy minőségi darab, a klasszikus van benne anyag, stramm. Anyaga 1000D Cordura, minőségi csatok. Cserébe majdnem két kiló, de efféle apróságokkal most tudatosan nem foglalkozunk.

3.) Rendkívül praktikus. A pántok elhelyezése, formája kiváló, szoros tartást biztosítanak, akár futás közben is, mindezt a mozgást nem korlátozva. Módfelett értékelem a derékpántot, ami rögzítés mellett a teher jelentős részét csípőre teszi (első olyan zsákom, amivel ez gond nélkül megy, magasságom szabott eddig ezeknek határt).
Sőt, számottevő párnázottság nélkül is rendkívül kényelmesek, egyáltalán nem vágnak.
A táska egyébként üresen lerakva sem dől el, de ennél sokkal fontosabb a hátlap zsebébe becsúsztatott merevítő, ami a megpakolt táskánál kiváltképp kényelmessé teszi hordását.

4.) Az aránya eszméletlenül jó; 52×25×17 centiméteres, azaz kiegészítő zsebek nélkül eltűnik az ember háta mögött, könnyű haladást elősegítve a sűrűben is.
A táskán a málhazsák jellegű tároló mellett egy kisebb került kialakításra a fedőben néhány apróságnak. Az egyik legcélszerűbb megoldás a zsák teljes egészén végigfutó cipzár, amivel gyakorlatilag azonnal a gyomrába nézhetünk.

5.) A menőség-faktor mérhetetlenül magas, a katonai múltra utaló felvarrónak elhelyezett tépőzár pedig csak hab a tortán.

Konklúzió

Nagy lelkesedéssel és reményekkel vágok bele a következő évek kalandjainak Reppu-val (igen, rengeteg tárgyamat elnevezem, nevess ki és/vagy perelj be). Azt hiszem valóban megtaláltam jelenlegi igényeimet tökéletesen kiszolgáló hátizsákot.

Az értékelést három hónap használat után írtam és tettem közzé, annyit mondhatok, hogy egyre jobban a szívemhez nőtt.

Alapértelmezett

Savotta Jääkäri M” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Visszajelzés: 2019/2020 – évértékelő és tervek | Bálint túrázik

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s