ismeretterjesztő

Miért van kerítés az erdőben?

Az erdőben járók gyakran találkozhatnak kerítéssel, így jogosan teszi fel az ember a címben szereplő kérdést.

A válasz egyszerű, a kerítések elsődleges célja a vadkár csökkentése és a fiatal erdők védelme.


Hazánkban legfőképp az úgynevezett vágásos erdőgazdálkodás dominál. Nekünk laikusoknak lefordítva ez azt jelenti, hogy egy adott erdőrészleten (egy-egy relatív jól körülhatárolt területen) a kitermelésre megérett egykorú faállományt egyszerre vagy fokozatosan (néhány év rövid időintervalluma alatt) vágják ki, felújítóvágás vagy tarvágás módszerével.
Így hirtelen nagyobb területről tűnik el a faállomány, amit (kedvező esetben) természetes vagy mesterséges erdőfelújítás követ. Mivel kvázi teljesen újra kell nőnie az erdőnek, a lehullott vagy ültetett makkokból nőtt csemeték könnyű és majdhogynem védtelen táplálékot nyújtanak a vadaknak. A váratlanul megjelenő táplálékforrás általában óriási állományt vonz, így hatványozottan nagy vadkárok keletkez(het)nek.

Ezt megelőzendő kerülnek telepítésre a 90-240 centiméter magas vízszintes és függőleges szálosztású drótkerítések, melyeken gyakran találhatunk emberi átkelést biztosító forgóajtót, kaput vagy esetleg “A” alakú létrát, melynek egy lába a kerítésen innen, a másik túl van.

Ennek alternatívája egyébként a szálalásos erdőgazdálkodás, mely során a heterogén korú erdőből évről-évre mindig csak néhány fát vágnak ki, jobb utat hagyva a természetesen megújulásnak.

Alapértelmezett

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s